Home » Geschiedenis Amerika

Geschiedenis Amerika

De geschiedenis van Amerika is roerig te noemen. De Europeanen kwamen voor het eerst in grote getale naar de Nieuwe Wereld, Amerika, nadat Christoffel Columbus het continent herontdekt had in 1492. Herontdekt, want er zijn sterke aanwijzingen dat een Noorman genaamd Eric al rond het jaar 1000 in Amerika was geland. Het nieuwe continent werd eerst gezien als een leeg land wat geëxploiteerd kon worden, en er was geen echte kolonisatiebeweging.

Voor een aanbod van vakantiehuizen klikt u op de volgende link: vakantiehuis huren


De exploitatiekolonie veranderde pas in 1619 in een vestigingskolonie; toen kwamen de eerste vrouwen en zwarte Afrikanen naar Amerika. Tussen 1619 en 1700 groeit de groep kolonisten in Amerika gestaag, waarbij de Indianen gedecimeerd werden door zowel nieuwe ziekten als de pokken als aanvallen van kolonisten, die de Indianen als wilden behandelden.
Na alle opschudding van de jaren voor 1776 verklaarden de Amerikanen zich in dat jaar onafhankelijk. De Britten lieten die rebellie van de 13 Amerikaanse staten niet op zich zitten en sloegen terug: tussen 1776 en 1783 werd er gevochten, waarna Groot-Brittannië zich terugtrok uit de VS. De grote held uit de oorlog tegen de Britten was George Washington, die prompt in 1789 tot eerste president van de VS werd gekozen. Dit was een belanrijke punt in de geschiedenis van Amerika.

Langzaam begonnen de relaties tussen de VS en de Sovjet Unie te verbeteren met Gorbatsjov's glasnost en perestroika. Dit leidde direct tot het uiteenvallen van de Sovjet Unie vanaf 1989, waarbij geheel Oost-Europa zich bevrijdde van het communistische juk. In 1990 werden de eerste akkoorden tussen de Sovjet Unie en Amerika gesloten, en werd bepaald dat het aantal lange-afstandsraketten met atoomlading van beide naties verminderd moest worden.

Nadat Irak door een coalitie van Westerse en Arabische landen in 1991 met geweld uit Koeweit werd gegooid tijdens de Golfoorlog, werd de Koude Oorlog in 1992 officieel beëindigd met twee nieuwe presidenten, Boris Jeltsin in Rusland en Bill Clinton in Amerika. Ondanks enkele crises en meningsverschillen in de daarop volgende jaren kwamen de VS en Rusland steeds dichter bij elkaar en was de ontdooiing van de vijandschap tussen beide landen een feit. Dit is een kleine uiteenzetting van de geschiedenis van Amerika.

 
                                                                                Amerika geschiedenis

Maak een Gratis Website met JouwWeb