Home » De staten van Amerika

De staten van Amerika

Hieronder kunt u alle staten van van Amerika (Verenigde Staten) op alfabetische volgorde vinden.


Voor een aanbod van vakantiehuizen klikt u op de volgende link: vakantiehuis huren


Alabama is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de Yellowhammer State (geelgorsstaat), zoals de bijnaam luidt, is AL. De hoofdstad is Montgomery.

Alaska is een van de staten van de V.S. Met een oppervlakte van 1.481.347 km² is het verreweg de grootste staat van het land. De standaardafkorting voor de The Last Frontier ("De laatste grens"), zoals de bijnaam luidt, is "AK". De hoofdstad is Juneau.

Arizona is één van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de Grand Canyon State (Grand Canyonstaat) of Copper State (Koperstaat), zoals de bijnamen luiden, is AZ. De hoofdstad is Phoenix.

Arkansas is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de Natural State (Natuurlijke Staat), of The Land of Opportunity (Het land van de mogelijkheden) zoals de bijnamen luiden, is AR. De hoofdstad is Little Rock.

Californië (Engels: California) is wat betreft inwonertal de grootste staat van de V.S. Het ligt van noord naar zuid uitgestrekt langs de westkust van het land, aan de Stille Oceaan. De hoofdstad van de staat is Sacramento terwijl Los Angeles, San Diego, San José en San Francisco de grootste steden zijn.

Colorado is een van de staten van de V.S. De hoofdstad is Denver. Colorado is het Spaanse woord voor "gekleurd". De bijnaam van Colorado is The Centennial State. De standaardafkorting voor de staat is CO.

Connecticut is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor "The Constitution State", zoals de bijnaam luidt, is CT. De hoofdstad is Hartford.

Delaware is een van de staten van de V.S.. De standaardafkorting is DE. De hoofdstad is Dover.

Florida is één van de staten van de V.S. en ligt in het zuidoosten van het land. Het heeft een subtropisch klimaat. De naam is afgeleid van de Spaanse naam La Florida (De Bloemrijke), waarbij de klemtoon echter niet op de i maar op de o is komen te liggen. Veel gepensioneerde Amerikanen vestigen zich in Florida.

Georgia (Nederlands, verouderd: Georgië) is een van de staten van de V.S. De staat is genoemd naar koning George II van Engeland. De bijnaam is "The Peach State" ("perzikstaat"), en de standaardafkorting is GA. De hoofdstad van Georgia is Atlanta.

Hawaï (Engels: Hawaii, Hawaïaans: Hawaiʻi) is de vijftigste staat van de staten van de V. S. De hoofdstad is Honolulu. De staat telt 1 262 840 inwoners (2004). De standaardafkorting voor Hawaï is HI.

Idaho is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Gem State", zoals de bijnaam luidt, is ID. Een andere bijnaam is "Potato State". De hoofdstad is Boise.

Illinois is een van de vijftig staten van de V.S. Bijnamen voor deze deelstaat van de Amerikaanse federatie zijn 'Land of Lincoln' en 'Prairie State'. De hoofdstad van Illinois is Springfield en de standaardafkorting is IL.

Indiana is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Hoosier State", zoals de bijnaam luidt, is IN. De hoofdstad is Indianapolis.

Iowa is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Hawkeye State", zoals de bijnaam luidt, is IA. De hoofdstad van de staat is Des Moines, wat grofweg in het midden van de staat ligt.

Kansas is een van de staten van de V.S. De hoofdstad is Topeka. De standaardafkorting voor de staat is KS.

Kentucky is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Bluegrass State", zoals de bijnaam luidt, is KY. De hoofdstad is Frankfort.

Louisiana (Frans: Louisiane) is een van de staten van de V.S van Amerika. De standaardafkorting voor de "Pelican", zoals de bijnaam van de staat luidt, is LA (niet te verwarren met de stad Los Angeles die dezelfde afkorting heeft). De hoofdstad is Baton Rouge.

Maine is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Pine Tree State", zoals de bijnaam luidt, is ME. De hoofdstad is Augusta. Maine behoort tot de regio New England.

Maryland is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Old Line State", zoals de bijnaam luidt, is MD. De hoofdstad is Annapolis.

Massachusetts is een van de staten van de V.S en ligt in de regio New England. De bijnaam van de staat is de "Bay State" ("baaistaat"), naar Massachusetts Bay, het deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Massachusetts. De standaardafkorting is MA. De hoofdstad is Boston. De officiële benaming is "Commonwealth of Massachusetts", naar de naam van de oorspronkelijke kolonie vóór de onafhankelijkheidsverklaring. Commonwealth oftewel gemenebest heeft alleen betekenis als deel van de naam; het verandert niets aan de status van Massachusetts als een staat van de Verenigde Staten. De naam Massachusetts zou afkomstig zijn van het Indiaanse Massa-dchu-es-at, of "grote heuvel, kleine plaats".

Michigan is een van de staten van de V.S. van Amerika. De standaardafkorting voor de Wolverine State ("veelvraat-staat"), zoals de bijnaam luidt, is MI. De hoofdstad is Lansing.

Minnesota is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "North Star State", zoals de bijnaam luidt, is MN. De hoofdstad is Saint Paul, en de grootste stad is Minneapolis. Deze steden liggen tegen elkaar aan, aan weerszijden van de Mississippi, en worden de Twin Cities ("Tweelingsteden") genoemd.

Mississippi is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Magnolia State", zoals de bijnaam luidt, is MS. De hoofdstad is Jackson.

Missouri is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de staat is MO. De hoofdstad is Jefferson City.

Montana is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Treasure State", zoals de bijnaam luidt, is MT. De hoofdstad is Helena.

Nebraska is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Cornhusker State", zoals de bijnaam luidt, is NE. De hoofdstad is Lincoln, hoewel Omaha groter is.

Nevada is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Silver State", zoals de bijnaam luidt, is NV. De hoofdstad is Carson City.

New Hampshire is één van de staten van de V.S en behoort tot de regio New England. De standaardafkorting voor de "Granite State", zoals de bijnaam luidt, is NH. De hoofdstad is Concord.

New Jersey (Nederlands: Nieuw-Jersey) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor New Jersey is NJ. De hoofdstad is Trenton.

New Mexico (Nederlands: Nieuw-Mexico, Spaans: Nuevo México) is een van de staten van de V.S. De hoofdstad van New Mexico is Santa Fe. De standaardafkorting voor de staat, die als bijnaam Land of Enchantment heeft ("Land van Verwondering"), is NM.

New York is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Empire State", zoals de bijnaam luidt, is NY. De hoofdstad is Albany terwijl de grootste stad New York ook de grootste stad van de hele VS is.

North Carolina (Nederlands: Noord-Carolina) is een van de zuidelijke staten van de V.S. Het was een van de oorspronkelijke dertien staten die de Unie hebben opgericht en zich hebben vrijgevochten van het Britse koloniale gezag. De staat wordt begrensd door Virginia in het noorden, Tennessee in het westen aan de andere kant van de bergen en Georgia en South Carolina in het zuiden. North Carolina heeft een kustlijn in het oosten met de Atlantische Oceaan. De beide Carolina's werden oorspronkelijk vernoemd naar koning Karel I van Engeland.

North Dakota (Nederlands: Noord-Dakota) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Peace Garden State", zoals de bijnaam luidt, is ND. De hoofdstad is Bismarck.

Ohio is een van de staten van de V.S. en heeft als bijnaam "The Buckeye State". De standaardafkorting is OH. De hoofdstad is Columbus.

Oklahoma is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Sooner State", zoals de bijnaam luidt (zie ook onder), is OK. De hoofdstad is Oklahoma City.

Oregon is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Beaver State", zoals de bijnaam luidt, is OR. De hoofdstad is Salem.

Pennsylvania (Nederlands verouderd: Pennsylvanië) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor "The Keystone State", zoals de bijnaam luidt, is PA. De hoofdstad is Harrisburg, de grootste stad is Philadelphia. Pennsylvania is een van de vier staten die zich een gemenebest noemen, wat juridisch overigens hetzelfde is als een staat.

Rhode Island, officieel The State of Rhode Island and Providence Plantations, is een van de staten van de V.S. Rhode Island is het grote eiland in Narragansett Bay, dat ook bekend staat als Aquidneck Island, en de Providence Plantations het gebied op het vasteland is. Omdat de naam algemeen afgekort wordt tot "Rhode Island", denken veel mensen dat de hele staat een eiland is. Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig Amerikaanse staten. De standaardafkorting voor de "Ocean State", zoals de bijnaam luidt, is RI. De hoofdstad is Providence. Rhode Island wordt door de bevolking ook wel "The Biggest Little State" genoemd.

South Carolina is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Palmetto State", zoals de bijnaam luidt, is SC. De hoofdstad is Columbia.

South Dakota (Nederlands: Zuid-Dakota) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Mount Rushmore State", zoals de bijnaam luidt, is SD. De hoofdstad is Pierre.

Tennessee is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Volunteer State", zoals de bijnaam luidt, is TN. De hoofdstad is Nashville.

Texas is na Alaska de grootste staat van de V.S van Amerika in oppervlakte. Het is tevens de tweede staat in bevolking, na Californië. De afkorting van de "Lone Star State", zoals de bijnaam luidt, is TX. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 22 miljoen.De staat, in het zuiden van de VS, heeft vele oliebronnen. De hoofdstad van Texas is Austin, de grootste stad is Houston. Andere belangrijke grote steden zijn Dallas en San Antonio.

Utah is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting is UT, de bijnaam Beehive State (Bijenkorfstaat). Hoofdstad is Salt Lake City.

Vermont is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Green Mountain State", zoals de bijnaam luidt (zie ook onder Geschiedenis), is VT. De hoofdstad is Montpelier. De grootste stad is Burlington.Vermont is beroemd om zijn landschap, herfstkleuren en om dorpjes met witte huisjes en kerkjes, melkproducten en ahornstroop (maple sirup). Het is ook bekend door zijn progressieve politiek en zijn onafhankelijke politieke denken.

Virginia (Nederlands verouderd: Virginië) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "The Old Dominion", zoals de bijnaam luidt, is VA. De hoofdstad is Richmond. Virginia is een van de vier staten, samen met Kentucky, Massachusetts en Pennsylvania, die zich een gemenebest (commonwealth) noemen. Dit is alleen een deel van de historische naam van de staat, en heeft verder geen juridische betekenis.

Washington is een van de vijftig staten van de V.S en is gelegen in de regio van de Pacific Northwest. De staat werd gevormd door het westelijke deel van het Washingtonterritorium dat gescheiden werd door de Britten in 1846 naar aanleiding van het Verdrag van Oregon.

West Virginia (Nederlands, verouderd: West-Virginië) is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Mountain State", zoals de bijnaam luidt, is WV. De hoofdstad is Charleston.

Wisconsin is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Badger State", zoals de bijnaam luidt, is WI. De hoofdstad is Madison. De naam van de staat is afgeleid van de rivier de Wisconsin, die door de staat stroomt.

Wyoming is een van de staten van de V.S. De standaardafkorting voor de "Equality State", zoals de bijnaam luidt, is WY. De hoofdstad is Cheyenne.

                                       Staten van Amerika